När ska man byta kedja på mtb? – Så här vet du när- & hur

Att vi bör hålla rent kedjan och drivpaketet vet de flesta om men något som kan vara svårare att ha koll på är hur ofta kedjan ska bytas på en mtb. Om vi kör för länge med en sliten eller trasig kedja kan det till slut leda till att kassett och klingor går sönder och det kan bli ganska dyrt att byta ut.

En kedja på en mtb bör bytas när den är sliten, normalt innebär det efter 100-200 mils körning. Tar du väl hand om din kedja, tvättar den, smörjer väl och kör snällt kan du köra betydligt längre innan kedjan behöver bytas. Om du däremot kör hårt, ofta smäller i klingan och är dålig på att smörja kedjan kan du behöva byta den oftare.

Så här ser du om din kedja behöver bytas

Även om en kedja normalt håller sig fräsch i 100-200 mil så kommer det alltid att skilja från fall till fall. Därför kan det vara bra att kolla hur kedjan ser ut för att se om den behöver bytas.

Har kedjan skador?

Det mest uppenbara är ju såklart att kolla efter skador på kedjan och länkarna, det är inte helt ovanligt att hitta sprickor på slitna kedjor. Om du ser bucklor/slag, att den har böjt sig eller andra skador bör du byta den med en gång för att spara på resten av drivpaketet.

Finns det stela länkar?

En annan sak att kolla är om kedjan har stela länkar. Det betyder helt enkelt att det finns ställen där den inte är följsam och böjer sig som den ska. Stela länkar sliter inte bara på kassett och klingor utan det är också en vanlig orsak till att kedjan hoppar.

Ofta är det relativt enkelt att fixa stela länkar, börja med att göra rent kedjan. låt den sedan torka och smörj den samtidigt som du ser till att alla länkar rör på sig.

Är den väldigt sliten?

Om du med en gång ser att kedjan är väldigt sliten är det nog läge för ett byte. Är det så att du tänkt byta ut kassetten eller övriga drivlinan bör du även passa på att byta kedjan så att den inte sliter ner de nya delarna.

Har den sträckt sig?

Det sista vi kan kolla är om den har sträckt sig. Med tiden sträcker sig kedjan och om den är för sträckt finns det ingen annan lösning än att byta den.

Normalt vill vi inte att den ska ha sträckt sig mer än mellan 0,5-0,7mm, max kanske 1mm. Har den sträckt sig mer än så kommer det börja bli problem med att den hoppar på kuggen. Det finns speciella kedjemätare för att se hur mycket kedjan har sträckt sig, de kan du köpa hos välsorterade cykelhandlare.

Hur man byter kedja

Att byta en mtb kedja är enkelt. Det enda du behöver är en kedjetång (kedjeverktyg) och en kedjebrytare. Har du tur kan du till och med klara dig utan verktyg om kedjan är identisk och det sitter ett kedjelås på den vilket det oftast gör.

1. Ta av kedjan från cykeln

Börja med att ta av kedjan, om du inte har ett meckställ så kan du vända cykeln upp och ner. (tänk på att inte trycka in bromshandtagen om du har hydrauliska bromsar då de kan bli svampiga). Växla ner tillde minsta kuggen så att kedjan blir slapp, lås eventuell clutch och ta av kedjan från kassett och främre klingan.

2. Öppna kedjelåset

Det första du gör när du ska byta din kedja är att öppna kedjelåset, det gör du enklast med en kedjebrytare men det kan också fungera med en smal tång eller ett snöre som du virar runt länkarna och drar ihop.

3. Se till att det är rätt antal länkar på nya kedjan

Kolla antalet länkar och ta bort några på din nya kedja om det skulle vara för många, du tar bort länkarna med kedjebrytaren.

4. Sätt på den nya kedjan

När du kapat länkarna sätter på kedjelåset på kedjan och trär på kedjan på de minste klingorna fram och bak. Om det finns en pil på kedjan ska den peka framåt, annars kan det vara en text som ska vara på utsidan.

När du trätt på kedjan låser du kedjelåset, klart! Testa att trampa och se så att sen löper fint och att du kan växla utan problem.

Ta hand om kedjan

Ok, nu när du har en ny och fin kedja gäller det att du tar hand om den. Kanske var det därför du var tvungen att byta kedja den här gången? Om du tar hand om kedjan så kommer både den- och resten av drivpaketet att hålla mycket längre och du får mycket mjukare och skönare växlingar.

Att få kedjan att hålla länge gör du genom att hålla den ren och välsmord. Som bonus för du en tyst mtb som växlar bra. Följ tipsen här nedanför så kommer din kedja att hålla länge innan den behöver bytas ut nästa gång.

1. Tvätta efter varje tur

Även om det låter jobbigt så ska du försöka att få in en vana att alltid tvätta cykeln efter varje tur i skogen. Ok, har du bara rullat fin asfalt kanske det inte behövs men om den fått känna på lite lera och grus finns det risk att den är smutsig, speciellt kedjan.

Du behöver inte skrubba den pedantiskt, ofta räcker det med att skölja av den med vatten. Själv brukar jag bara skölja av min kedja med vatten, sen antingen borsta den med en diskborste eller torka av den med gammal handduk.

2. Torka av och smörj

När du kommit in kan du torka kedjan torr om du inte gjort det och låta den torka lite. När den är torr smörjar d med nytt fett. På sommaren är det bäst att använda en torr olja (dry lube) eller vax som inte drar år sig smuts.

På vintern eller om det regnar är en fetare olja (wet-lube) att föredra då den inte sköljs bort när du kör i vatten och regn.

3. Torka av överflödig olja

När oljan suttit på ett tag och stelnat torkar du bort överflöd med en gammal trasa eller handduk, det gör du för att inte smuts ska fastna på den under nästa tur. Jag brukar torka av den direkt innan jag drar ut nästa gång, då hinner oljan sätta sig ordentligt på kedjan.

Vanliga frågor om när man ska byta mtb kedja

Hur ofta ska man smörja kedjan?

Det finns ingen regel på hur ofta du ska smörja kedjan, kör du längre sträckor, hårdare eller i smutsigare miljö bör du smörja kedjan varje gång. Om kedjan känns torr eller ”rasslar” behöver den definitivt smörjas.

Kan man smörja en mtb kedja med motorolja?

Ja, självklart går det men det är inte att rekommendera. Den kommer att dra åt sig en dl smuts eftersom motoroljan kommer att vara kladdig på kedjan.

Kan man köra med en trasig klinga?

Ja det går om den bara fått en lättare smäll men det kommer att förstöra resten av drivpaketet med tiden. Du kan böja till eventuell böjd kugg och cykla vidare men bör byta klingan så fort du får möjlighet.

Lämna en kommentar